Hoe duurzaam is duurzaam?

Hoe duurzaam is duurzaam?

Hoe duurzaam is duurzaam? Een vraag die ik me meerdere malen heb afgevraagd, tijdens mijn zoektocht naar duurzame materialen voor het maken van mijn tassen. Wat houdt duurzaamheid precies in? Betekent dit dat het materiaal milieuvriendelijk is, en de grondstoffen die worden gebruikt? Hoe zit het met het proces, hoe zijn de werkomstandigheden van de mensen die het produceren en waar moet het materiaal vandaan komen? Hoe zit het eigenlijk met vegan, betekent diervriendelijk ook milieuvriendelijk? Hoe meer ik me hierin ging verdiepen, hoe meer vragen ik eigenlijk had. Als je kijkt naar alle beschrijvingen van duurzaamheid via Google dan is duurzaamheid dit allesomvattend: een evenwicht tussen mens, milieu en economie, zodat we de aarde niet uitputten. Dit is dan ook precies waar ik naar op zoek ben in de materialen die ik gebruik en ga gebruiken.

Op dit moment is deze markt erg in ontwikkeling. Er worden prachtige materialen gemaakt en ontwikkeld en sommigen daarvan staan nog echt in de kinderschoenen. Ik vind het prachtig om te zien wat er tegenwoordig mogelijk is en vind het heerlijk om met deze materialen te experimenteren. Ik heb wel gemerkt dat het ene materiaal niet overal voor gebruikt kan worden en bij andere materialen wacht ik nog echt op de doorontwikkeling van het eindproduct. 

Ik vind het belangrijk om open en eerlijk te zijn over de materialen die ik gebruik. Soms vind ik het moeilijk om precies te achterhalen hoe duurzaam iets daadwerkelijk is of hoe milieuvriendelijk sommige vegan materialen nou echt zijn. Helaas bestaat er nog niet echt een keurmerk waarbij het volledig duidelijk is hoe duurzaam het materiaal daadwerkelijk is en moet ik ook afgaan op wat de producent zegt wat het is. Ik probeer zo goed mogelijk alle ontwikkelingen bij te houden, maar mocht je meer informatie hebben over een product, de ontwikkeling, of een totaal nieuw materiaal weten, dan hoor ik dat heel graag. Voor informatie en of vragen kun je contact opnemen via de contact button.