Materialen

Materialen

Ik maak graag gebruik van duurzame materialen. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen die ik gebruik, een korte beschrijving van wat het precies is en mijn bevindingen van het werken met deze materialen.

Piñatex - Een vegan alternatief voor leer, gemaakt van ananas

Piñatex is een textiel gemaakt van de lange vezels uit ananasbladeren. De vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden om het te produceren. Het is dus niet alleen een mooi en diervriendelijk alternatief voor leer, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen. Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomen voor ananasboeren en creëert het meer arbeidskansen voor landen waar de ananas groeit.

Ik vind het fijn om met Piñatex te werken, omdat het materiaal makkelijk te bewerken is. De structuur van Piñatex is wel wat groffer dan leer, evenals de uitstraling. Als je gaat voor een wat stoerdere uitstraling voor je product is dit m.i. een prima keuze en het materiaal is in meerdere kleuren verkrijgbaar. 

Klik hier voor meer informatie over Piñatex.

Desserto - Een vegan alternatief voor leer, gemaakt van cactus

Desserto wordt gemaakt van de bladeren van de Nopal cactus, een cactussoort die in grote getallen in Mexico groeit. Het heeft dezelfde eigenschappen als andere soorten leer, gaat net zo lang mee en is deels biologisch afbreekbaar. Omdat alleen volwassen bladeren gebruikt worden, kan de cactus blijven groeien en alsmaar worden hergebruikt. De overblijfselen worden gebruikt in de voedselindustrie.

Als je het mij vraagt is Desserto een prachtige duurzame vervanging voor leer van hoogwaardige kwaliteit. Het materiaal oogt en voelt vergelijkbaar als leer, alleen zijn de eigenschappen van Desserto wel anders. Je kunt niet alle zelfde technieken toepassen in de verwerking van Desserto, als dat je bij leer kunt.

Klik hier voor meer informatie over Desserto

Fruitleather - Een vegan alternatief voor leer, gemaakt van fruit

Fruitleather wordt gemaakt van afgedankt fruit en is een duurzaam leerachtig materiaal dat sterk genoeg is om te worden gebruikt voor schoenen, handtassen en andere producten. Fruitleather wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

Fruitleather is een prachtig duurzaam lokaal product, geproduceerd in Rotterdam. Het materiaal is fijn om mee te werken, ook al kun je niet alle zelfde technieken toepassen in de verwerking als bij leer. Het materiaal is flexibel en heeft een mooie uitstraling. 

Klik hier voor meer informatie over Fruitleather.

Gerecycled leer

Gerecycled leer is leer dat al eerder gebruikt is voor andere producten en nu wordt hergebruikt om er nieuwe tassen van te maken. Zo maak ik graag gebruik van leer dat bijvoorbeeld komt van oude banken of stoelen. Ook vind ik het heel fijn om beschadigde oude leren schooltassen uit elkaar te halen en het leer te hergebruiken voor een nieuwe tas, zoals ik bij de HOLLY gedaan heb.

Rest leer

Rest leer zijn de stukken leer die overblijven, nadat de benodigde stukken leer zijn uitgesneden en gebruikt. Het rest leer wat ik gebruik, komt van een meubelstoffeerder. Het zijn de restjes die overblijven nadat hij bijvoorbeeld een stoel opnieuw heeft bekleed en hij niet meer kan gebruiken en die anders weggegooid zouden worden. Ik maak daar graag gebruik van. Omdat het restleer is, weet ik van te voren niet hoe groot de stukken zijn en welke kleur ze hebben. Voor mij is het elke keer een verrassing wat voor leer ik krijg en is het telkens weer puzzelen welk stuk ik waarvoor kan gebruiken.

Leer op aanvraag

Omdat ik graag zo duurzaam mogelijk wil werken, maak ik in principe alleen leren tassen op verzoek. Zo probeer ik het gebruik van "nieuw" leer zo klein mogelijk te houden. De tassen gemaakt van leer die je aangeboden ziet op de website, heb ik extra gemaakt van het overgebleven leer, zodat ik geen resten overhoud.