About i.m.

About i.m.

Mijn naam is Ingrid en ik ben ambachtelijk tassenmaker en designer. Eind 2021 ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer met mijn eigen tassen label. i.m. staat voor ingrid martine, mijn 2 voornamen. 

Hoe het begon

Na jarenlang in de zorg gewerkt te hebben was ik toe aan wat anders. Maar ja, wat dan? Ik wilde graag iets doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en ik hou ontzettend van oude ambachten en werken met mijn handen. Na wat omwegen en zoektochten kwam ik uit bij de beroepsopleiding vakbekwaam tassenmaker via CTM Academy by Mrs Rosehip, waar ik 12 mei 2021 mijn diploma heb behaald.

Ik vind het heerlijk om tassen te maken. Het proces van het uitzoeken en bedenken van een ontwerp, het dan vertalen naar een patroon, het uitzoeken van de materialen en het uittesten van het ontwerp of dat wat je bedacht hebt wel uitvoerbaar is. Maar, wat ik het allerleukste vind, is als alles samenkomt in het eindproduct, dat het als een puzzel in elkaar valt en dat jij dat dan zelf bedacht en gemaakt hebt. Heerlijk!

Waar staat i.m voor?

i.m. staat voor stoer, fun en voor functionaliteit, tassen die zo klein mogelijk zijn en waar zo veel mogelijk in kan. Lekker efficiënt, daar hou ik van. Ik maak natuurlijk ook grotere tassen, want soms heb je gewoon meer ruimte nodig om meer spullen mee te kunnen nemen. 

Als designer hou ik van contrasten. Dit kan bijvoorbeeld terugkomen in kleur of in het materiaal gebruik: oud versus nieuw, klassiek versus modern, etc.

Duurzaamheid

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en worden we ons steeds meer bewust van wat we allemaal consumeren en produceren. Als tassenmaker probeer ook ik mijn steentje bij te dragen door te kiezen voor duurzame materialen. Gelukkig zie je de laatste jaren steeds meer nieuwe vegan leer vervangende materialen op de markt komen en de kwaliteit daarvan wordt ook steeds mooier en beter. Ik vind het erg leuk om hiermee te experimenteren. Soms ziet het er wel echt uit als leer, maar vaak hebben deze materialen toch andere eigenschappen. Omdat sommige materialen vrij nieuw zijn, is het dan toch eerst een kwestie van uitproberen en kijken wat het doet. Vaak maak ik dan prototypes en probeer ik de tassen zelf een tijdje uit. Dan weet ik wat het doet, hoe het valt en of het nog aangepast moet worden. Wil ik toch graag leer gebruiken, dan probeer ik zo veel mogelijk te recyclen. Oude tassen die niet meer gebruikt worden of beschadigd zijn haal ik uit elkaar om er vervolgens een nieuwe tas van te maken met vintage look. 

Ik vind het belangrijk om open en eerlijk te zijn over de materialen die ik gebruik. Soms vind ik het moeilijk om precies te achterhalen hoe duurzaam iets daadwerkelijk is of hoe milieuvriendelijk sommige vegan materialen nou echt zijn. Ik zal al mijn bevindingen over de materialen die ik gebruik met jullie delen en daar transparant in zijn. Voor meer informatie over alle materialen die ik gebruik of over duurzaamheid, zie mijn andere blogs: Materialen, Hoe duurzaam is duurzaam?

Mochten vragen hebben, of hebben jullie nog tips voor andere duurzame materialen dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem dan contact met mij op via de contactpagina.